ΚΥΠΡΟΣ
Αναρτήθηκε από
Ευαγγελία
on Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009
Ετικέτες
ΤΑΞΙΔΑΚΙΑ...ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ
ΠΑΦΟΣ
Όντας πρωτεύουσα της Κύπρου για 600 χρόνια, στην αρχαιότητα, η αρχαιολογική κληρονομιά της Πάφου είναι τέτοια ώστε η UNESCO περιέλαβε ολόκληρη την πόλη στον Παγκόσμιο Κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Θαυμάστε τα περίπλοκα ψηφιδωτά δάπεδα σε επαύλεις που χρονολογούνται από τη Ρωμαϊκή περίοδο, τα οποία απεικονίζουν σκηνές από την Ελληνική μυθολογία και θεωρούνται από τα εκλεκτότερα στην Ανατολική Μεσόγειο. Εξίσου εντυπωσιακοί είναι υπόγειοι Τάφοι των Βασιλέων που είναι λαξεμένοι στο βράχο και διακοσμημένοι με Δωρικές κολώνες. Επισκεφθείτε ακόμα τη στήλη του Αγίου Παύλου όπου θρυλείται ότι ο Απόστολος μαστιγώθηκε πριν προσηλυτίσει τον Ρωμαίο Διοικητή Σέργιο Παύλο στο Χριστιανισμό, κάνοντας έτσι την Κύπρο την πρώτη χώρα στον κόσμο που διοικήθηκε από Χριστιανό.
Μια μεγάλη επιλογή καταλυμάτων προσφέρονται στην πόλη, από πολυτελή, παραλιακά ξενοδοχεία με κάθε άνεση, όπως spa, συνεδριακά κέντρα, πισίνες με γλυκό και θαλάσσιο νερό και εξωτικούς κήπους μέχρι μια ποικιλία διαμερισμάτων για αυτούς με οικονομική ευαισθησία.
Δοκιμάστε υπέροχα νόστιμες λιχουδιές στα πολλά εστιατόρια που σερβίρουν τοπική και διεθνή κουζίνα και προσφέρουν εξαιρετική ποιότητα. Απολαύστε κλασική όπερα κάτω από τα αστέρια κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών φεστιβάλ, στο ρομαντικό περιβάλλον του μεσαιωνικού κάστρου που κοιτά από ψηλά το λιμάνι της Πάφου. Ή χορέψτε στους σύγχρονους ρυθμούς στα διάφορα μέρη διασκέδασης, κομμάτι της νυχτερινής ζωής της σύγχρονης πόλης. Η Πάφος δεν θα σας απογοητεύσει.
Πέτρα του Ρωμιού
Η τεράστια πέτρα στο άκρο της επαρχίας Πάφου είναι ένα ενδιαφέρον γεωλογικό φαινόμενο που δημιουργεί ένα από τα πιο εντυπωσιακά δείγματα φύσης στην Κύπρο και σχετίζεται με την Αφροδίτη, την Ελληνίδα θεά του έρωτα και της ομορφιάς.
Σύμφωνα με το θρύλο, αυτό το εξαιρετικής ομορφιάς μέρος είναι το σημείο απ’ όπου βγήκε η Αφροδίτη από τα κύματα. Το ελληνικό όνομα, Πέτρα του Ρωμιού, σχετίζεται με τον θρυλικό Βυζαντινό ήρωα, τον Διγενή Ακρίτα, που κράτησε τους Σαρακηνούς στον κόλπο με την απίστευτη δύναμη του. Λέγεται ότι σήκωσε τον τεράστιο βράχο και τον πέταξε στη θάλασσα καταστρέφοντας τα πλοία του εχθρού. Ο χώρος συμπεριλαμβάνεται στην Πολιτιστική διαδρομή της Αφροδίτης.
Μεσαιωνικό Κάστρο της Πάφου
Το κάστρο της Πάφου βρίσκεται στο δυτικό άκρο του λιμανιού. Χτίστηκε κατά τη διάρκεια της Φράγκικης κατοχής στο 13ο αιώνα για να αντικαταστήσει το Βυζαντινό κάστρο των «Σαράντα Κολώνων». Το κάστρο έχει μόνο μια είσοδο στην ανατολική πλευρά του και πολύ μικρά παράθυρα. Το κύριο μέρος του είναι ένας μεγάλος τετράγωνος πύργος που έχει στη μέση μια εσωτερική αυλή. Οι Ενετοί απογύμνωσαν το κάστρο το 1570 για να μην μπορέσουν οι Οθωμανοί, που κατέκτησαν το νησί, να το χρησιμοποιήσουν. Σύμφωνα με μια Τουρκική επιγραφή τοποθετημένη πάνω από την είσοδο, οι Οθωμανοί ξαναχτίσανε το κάστρο το 1780. Εκεί κοντά βρίσκονται και τα ερείπια ενός δεύτερου κάστρου, που πιθανόν να χτίστηκε την ίδια περίοδο.
Επαρχία Πάφος
Διαπίστευση: Παγκόσμιας Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ
Διεύθυνση: Πάφος
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά: Ιούνιο - Αύγουστο: 08:00 - 19:30, Απρίλιο - Μάιο & Σεπτέμβριο - Οκτώβριο: 08:00- 18:00, Νοέμβριο - Μάρτιο: 08:00 - 17:00
Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο
Τιμή Εισόδου: 1,71 Eυρώ
Κάτω Πάφος Περιδιάβαση στην Πόλη
Η Πάφος, που ήταν πρωτεύουσα του νησιού για έξι αιώνες, είναι ένας ανοιχτός μουσειακός χώρος. Είναι επίσης πολύ πλούσια σε θησαυρούς, γεγονός που έβαλαν ολόκληρη την πόλη στη λίστα Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.
Ο περίπατος ξεκινάει από το Γραφείο Πληροφοριών του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού στην Κάτω Πάφο και περνάει από την περιοχή της πόλης με τα ξενοδοχεία. Στη συνέχεια περπατάτε κατά μήκος της παραλίας μέχρι το μικρό λιμάνι με το μεσαιωνικό κάστρο, απόδειξη της ιστορίας της Κύπρου. Στις μέρες μας είναι ένας εξαιρετικός χώρος για το φεστιβάλ όπερας που γίνεται εκεί κάθε καλοκαίρι. Στη συνέχεια μπείτε στο αρχαιολογικό πάρκο και θαυμάστε τα εξαιρετικά ψηφιδωτά στις επαύλεις, που χρονολογούνται από τη Ρωμαϊκή περίοδο και συγκαταλέγονται ανάμεσα στα καλύτερα της ανατολικής Μεσογείου.
Διασταυρώστε τη γεμάτη κίνηση Λεωφόρο Αποστόλου Παύλου για να φτάσετε στη γνωστή Στήλη του Αποστόλου Παύλου. Η παράδοση λέει ότι εκεί έδεσαν τον Απόστολο και τον μαστίγωναν πριν προσηλυτίσει το Ρωμαίο Κυβερνήτη στο Χριστιανισμό. Προχωρώντας προς τα πάνω φτάνετε στην Εκκλησία των Κατακόμβων της Αγίας Σολωμονής, που πιστεύεται ότι κάποτε ήταν η συναγωγή της Ρωμαϊκής Πάφου. Το τεράστιο δέντρο τρεμιθιάς απ’ έξω είναι καλυμμένο με μαντίλια που προσφέρονται από τους πιστούς.
Πολύ κοντά σε απόσταση βρίσκονται οι εντυπωσιακοί Τάφοι των Βασιλέων, σκαλισμένοι σε βράχους και διακοσμημένοι με Δωρικούς κίονες. Στην επιστροφή μπορείτε να απολαύσετε μια χαλαρωτική επίσκεψη στο ενυδρείο.
Ιερά Μονή Χρυσορρογιάτισσας
Τοποθετημένη σε όμορφο περιβάλλον, το Μοναστήρι της Χρυσορρογιάτισσας στην Πάφο, είναι αφιερωμένη στην «Κυρία μας της Χρυσής Ροδιάς». Ιδρύθηκε το 1152 από τον μοναχό Ιγνάτιο, ο οποίος κατά τη λαϊκή δοξασία, βρήκε μια θαυματουργή εικόνα της Παναγίας στην παραλία της Πάφου, η οποία πετάχτηκε στη θάλασσα στη Μικρά Ασία κατά τη διάρκεια της εικονομαχίας και παρασύρθηκε από τα κύματα μέχρι την Κύπρο.
Το μοναστήρι αναστυλώθηκε στο τέλος του 18ου αιώνα. Η ενός διαδρόμου εκκλησία, χτισμένη στα θεμέλια μιας παλαιότερης, έχει όμορφες τοιχογραφίες πάνω από τις τρεις εισόδους. Μια εντυπωσιακή θρησκευτική τελετή γίνεται στις 15 Αυγούστου. Το παλιό οινοποιείο του μοναστηριού παράγει ένα από τα καλύτερα Κυπριακά κρασιά.
Επαρχία Πάφος
Διεύθυνση: Πάφος
Ώρες Λειτουργίας: Καθημερινά: 09:30 - 12:30, 13:30 - 18:30 (Μάιο - Αύγουστο) , 10:00 - 12:30, 13:30 - 16:00 (Σεπτέμβριο - Απρίλιο)
Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο
ΛΑΡΝΑΚΑ
Το τέμενος Χαλά Σουλτάν, χτίστηκε προς τιμήν της θείας του Προφήτη Μωάμεθ, που πέθανε πέφτοντας από το άλογο της και είναι ένα σημαντικό μνημείο προσκυνήματος για τους Μουσουλμάνους. Ο μιναρές του υψώνεται ανάμεσα από πανύψηλες φοινικιές και κυπαρίσσια, λαμπυρίζοντας σαν τον αντικατοπτρισμό μιας όασης στην άκρη της αλυκής, αγαπημένο μέρος διαμονής για το χειμώνα, των φλαμίνγκο και άλλων αποδημητικών πουλιών.
Η Λάρνακα ήταν το δεύτερο σπίτι του Αγίου Λαζάρου, που έζησε εδώ μετά την ανάσταση του και αργότερα έγινε και επίσκοπος. Η επιβλητική εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, είναι του 10ου αιώνα χτίστηκε πάνω από τον τάφο του αγίου και αποτελεί ένα από τα καλύτερα δείγματα Βυζαντινής Αρχιτεκτονικής στην Κύπρο.
Η πόλη της Λάρνακας χτίστηκε πάνω από την αρχαία πόλη Κίτιον, ένα πλούσιο λιμάνι, βασικό κέντρο εμπορίου του χαλκού που αργότερα έγινε οχυρό των Φοινίκων. Τα ερείπια του φαίνονται σήμερα στα Κυκλώπεια τείχη με τους γιγάντιους ογκόλιθους και ένα σύμπλεγμα από Μυκηναϊκούς Ελληνικούς ναούς του 12ου αιώνα π.Χ.
Περπατήστε στον παραλιακό δρόμο με τις φοινικιές, γνωστό και σαν «Φοινικούδες» και καθίστε σε κάποιο από τα καφέ ή τα εστιατόρια και αφεθείτε να χαζεύετε τους ανθρώπους να περπατούν. Η μαρίνα που βρίσκεται εκεί κοντά είναι αγαπημένο στέκι της φιλικής κοινότητας των ντόπιων ιδιοκτητών γιοτ αλλά και άλλων από όλα τα μέρη του κόσμου.
Ιερός Ναός Αγίου Λαζάρου
Η υπέροχη πέτρινη εκκλησία του Αγίου Λαζάρου, του 10ου αιώνα, βρίσκεται στο κέντρο της Λάρνακας και είναι ένα από τα πιο σημαντικά Βυζαντινά μνημεία της Κύπρου που επιβίωσαν. Χτίστηκε από το Βυζαντινό Αυτοκράτορα Λέοντα VI σε αντάλλαγμα για την μεταφορά του σκηνώματος του Αγίου στην Κωνσταντινούπολη. Η εκκλησία φτιάχτηκε πάνω από τον τάφο του Αγίου Λαζάρου, του φίλου του Ιησού Χριστού που αναστήθηκε, ήρθε στο Κίτιον (τη σημερινή Λάρνακα) το 33 μ.Χ και έγινε ο πρώτος Επίσκοπος και Προστάτης Άγιος. Τον Τάφο, μαζί με άλλες μαρμάρινες σαρκοφάγους και τάφους σε σχήμα κουτιού, που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών μπορεί κάποιος να τα δει στην κρύπτη της εκκλησίας.
Οι τρεις επιβλητικοί θόλοι αυτής της Χριστιανικής Ορθόδοξης εκκλησίας και το αυθεντικό καμπαναριό καταστράφηκαν μάλλον στα πρώτα χρόνια της Οθωμανικής κυριαρχίας όταν η εκκλησία έγινε τζαμί. Το μοναδικό, ξυλόγλυπτο, καλυμμένο με χρυσάφι και με στοιχεία μπαρόκ εικονοστάσι που φιλοξενεί τις εκπληκτικής τέχνης Βυζαντινές εικόνες, ολοκληρώθηκε το 1782 και επιβίωσε μέχρι σήμερα.
Επαρχία Λάρνακα
Διεύθυνση: Πλατεία Αγίου Λαζάρου, Λάρνακα
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Κυριακή: 08:00 - 12:30, 14:00 - 18:30 (Απρίλιο - Αύγουστο), Δευτέρα - Κυριακή: 08:00 - 12:30, 14:00 - 17:30 (Σεπτέμβριο - Μάρτιο)
Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο
Τιμή Εισόδου: Δωρεάν
Βυζαντινό Μουσείο Αγίου Λαζάρου
Το Βυζαντινό Μουσείο Αγίου Λαζάρου βρίσκεται δίπλα στην πανέμορφη εκκλησία του 10ου αιώνα, στον Άγιο Λάζαρο, στο κέντρο της πόλης της Λάρνακας. Το μουσείο στην πραγματικότητα φιλοξενείται σε κάποια από τα κελιά στη σκεπαστή βεράντα στα νότια της εκκλησίας. Στα εκθέματα συμπεριλαμβάνονται θρησκευτικές εικόνες, τεχνουργήματα και σκεύη.
Επαρχία Λάρνακα
Διεύθυνση: Πλατεία Αγίου Λαζάρου, Λάρνακα
Ώρες Λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή: 08:30 - 12:30, 15:00 - 17:30 Τετάρτη και Σάββατο απόγευμα: Κλειστό
Περίοδος Λειτουργίας: Όλο τον χρόνο
Τιμή Εισόδου: 0,85 Ευρώ
ΑΓΙΑ ΝΑΠΑ
Παράξενο, το βλέπω εδώ, το φως του ήλιου, το χρυσό δίχτυ,
όπου τα πράγματα σπαρταρούν σαν τα ψάρια,
που ένας μεγάλος άγγελος τραβά
μαζί με τα δίκτυα των ψαράδων.
Γιώργος Σεφέρης "Αγία Νάπα"
Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 1963
Αγία Νάπα, εκεί που όλα τα χρώματα της ίριδας σμίγουν σ’ ένα αρμονικό σύνολο. Ανακαλύψτε τις χρυσές αμμουδιές και τα κρυστάλλινα νερά της Μεσογείου. Χαρείτε όλα τα θαλάσσια σπορ και δοκιμάστε τη δύναμη και αντοχή σας ανακαλύπτοντας ίσως νέες εσωτερικές σας δυνατότητες.
Αφεθείτε ανέμελα στη ζεστασιά του ήλιου. Απολαύστε μια κρουαζιέρα γύρω από τις ακτές της Αγίας Νάπας. Κάντε ψώνια σε μοντέρνες μπουτίκ και συνομιλήστε με τους ντόπιους. Περιδιαβείτε γραφικά δρομάκια, παρακολουθήστε όμορφα φεστιβάλ και απολαύστε υπέροχες ντόπιες και διεθνείς λιχουδιές.
Μέρα και νύχτα μπορείτε να επισκεφθείτε και να απολαύσετε τα πολλά εστιατόρια, μπυραρίες, ταβέρνες και νυχτερινά κέντρα. Θα βρείτε στην Αγία Νάπα μια υπέροχη ατμόσφαιρα και άψογη εξυπηρέτηση πάντα με ένα χαμόγελο.
Επισκεφτείτε το μεσαιωνικό μοναστήρι που είναι αφιερωμένο στην Παναγία των Δασών, περιτριγυρισμένο από ψηλό τοίχο με πελεκητές πέτρες. Η εκκλησία του, που ανάγεται στον 16ο αιώνα, είναι μερικώς υπόγεια, λαξεμένη στο βράχο. Μια αιωνόβια συκομουριά, που πιστεύεται ότι είναι πάνω από 600 χρονών, ορθώνεται ακόμα μπροστά στη νότια πύλη, έχοντας εμπνεύσει τον Έλληνα Νομπελίστα ποιητή Γιώργο Σεφέρη να γράψει μερικούς από τους ωραιότερους στίχους του.
Γνωρίστε τον πολιτισμό του νησιού με μια επίσκεψη στο Μουσείο Θάλασσα, το οποίο έχει δημιουργηθεί με κεντρικό θέμα την θάλασσα και φιλοξενεί μεταξύ άλλων το φυσικού μεγέθους ομοίωμα του αρχαίου καραβιού που βρέθηκε βυθισμένο στα ανοικτά της Κερύνειας.
ΠΗΓΗ: www.visitcyprus.com
1 σχόλια:
Όμορφη ξενάγηση! Πάντα τέτοια εύχομαι!
Δημοσίευση σχολίου