ΥΔΡΑ

Η Πόλη της Ύδρας είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στο μέσον περίπου της βόρειας ακτής του νησιού, στο μυχό ενός κλειστού όρμου που περιβάλλεται από γυμνά και βραχώδη βουνά.

Ο επισκέπτης που την προσεγγίζει για πρώτη φορά εντυπωσιάζεται από τη θέα των ψηλών και επιβλητικών Αρχοντικών που δεσπόζουν στο λιμάνι της Πόλης.

Δεξιά και αριστερά από την είσοδο του λιμανιού βρίσκονται οι Προμαχώνες με τα κανόνια που προστάτευαν παλαιότερα την πόλη.

Σήμερα το λιμάνι της Ύδρας είναι γεμάτο από σκάφη που δένουν εκεί, προερχόμενα από κάθε γωνιά του κόσμου.

Στην Ύδρα δεν κυκλοφορούν αυτοκίνητα. Για να περιηγηθείτε στην Πόλη εμπιστευθείτε τα πόδια σας ή προτιμήστε τον παραδοσιακό τρόπο μεταφοράς μα τα γραφικά γαϊδουράκια.

Μπορείτε να περπατήσετε στην προκυμαία, εκεί όπου χτυπάει η καρδιά της πόλης, να θαυμάσετε τα παλιά Αρχοντικά και να επισκεφθείτε τα μουσεία της Ύδρας.

Μπορείτε επίσης να ανηφορίσετε στα στενά, γραφικά δρομάκια και να βρεθείτε στην παλαιότερη συνοικία της Πόλης, στον μεσαιωνικό οχυρό οικισμό της Κιάφας και από εκεί να απολαύσετε τη θέα που φτάνει μέχρι την Πελοπόννησο.

Για κολύμπι μέσα στην Πόλη προσφέρονται τα βράχια της Σπηλιάς, η Υδρονέτα και σε μικρή απόσταση από την πόλη, το Αυλάκι, το Καμίνι και το κοσμοπολίτικο Μαντράκι.

Η σύνδεση της πόλης με τις άλλες πανέμορφες παραλίες του νησιού, Βλυχό, Άγιο Νικόλα, Μπίστι κ.λ.π., γίνεται μόνο από θαλάσσης.

Σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι της Ύδρας δεν ξεπερνούν τους 3.000 και ασχολούνται σχεδόν όλοι με τον τουρισμό.

Το νησί φημίζεται για τις φυσικές καλλονές, την έντονη ζωή του και δέχεται κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό επισκεπτών.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ

Στην αριστερή πλευρά του λιμανιού δεσπόζει το άγαλμα του Ναύαρχου Ανδρέα Μιαούλη.

Ο δρόμος που ξεκινάει κοντά στο άγαλμα οδηγεί ανατολικά στο Μαντράκι, που ήταν το πολεμικό λιμάνι του νησιού στα χρόνια της Επανάστασης. Σήμερα υπάρχει εκεί οργανωμένη παραλία, με ξενοδοχείο, bagalows, ταβάρνες και θαλάσσια σπορ.

Δυτικά από το άγαλμα του Μιαούλη, κατά μήκος της προκυμαίας, συναντάμε την παλιά μπαρουταποθήκη, όπου σήμερα στεγάζεται το Λιμεναρχείο, και δίπλα της το κτίριο όπου στεγάζεται το Ιστορικό Αρχείο � Μουσείο της Ύδρας. Λίγο πιο κάτω βρίσκεται το αρχοντικό του Τσαμαδού, στο οποίο στεγάζεται η Σχολή των Εμποροπλοιάρχων.

Στο σημείο του λιμανιού που βρίσκεται απέναντι από τον κυματοθραύστη χτυπάει η καρδιά της πόλης.

Υπάρχουν τράπεζες, Δημόσιες υπηρεσίες, καταστήματα, εστιατόρια και καφετέριες.

Στη μέση περίπου του παραλιακού δρόμου θα συναντήσουμε τη Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, τρίκλιτη βασιλική με τρούλο και δύο μαρμάρινα καμπαναριά, που χτίστηκε στα μέσα του 17ου αιώνα.

Σε κάποια από τα κτήρια της Μονής στεγάζεται σήμερα το Δημαρχείο και στα παλιά κελιά, ένα μικρό Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο.

Μπροστά από τη Μονή υπάρχει η Πλατεία Παύλου Κουντουριώτη, με το άγαλμα του Έλληνα πολιτικού να δεσπόσει στο κέντρο.

Ένα ανηφορικό δρομάκι στα αριστερά μας οδηγεί στο αρχοντικό Τομπάζη, ιδιοκτησία σήμερα της Σχολής Καλών Τεχνών.

Από τον κυματοθραύστη κι έπειτα, ο δρόμος ανηφορίζει πλάι στη βραχώδη ακτή.

Σε λίγο φτάνουμε στο Περίπτερο, το δυτικό κανονιοστάσιο του λιμανιού και μία από τις ωραιότερες τοποθεσίες της Ύδρας.

Κάτω από το Περίπτερο υπάρχει η βραχώδη ακτή της Σπηλιάς, όπου κολυμπούν ντόπιοι και ξένοι ή απολαμβάνουν τον ήλιο ξαπλωμένοι στα βράχια.

Στα αριστερά μας υπάρχει ένα μικρό πευκοδάσος, με το Αρχοντικό του Γεωργίου Κουντουριώτη να υψώνεται ανάμεσα στα πεύκα, και στην κορυφή του λόφου στέκουν σε παράταξη οι ερειπωμένοι Μύλοι.

Όμως ο δρόμος από το Περίπτερο συνεχίζεται και φτάνει στη συνοικία Αυλάκι, μια γραφική συνοικία χτισμένη στην απότομη πλαγιά του βουνού, για να καταλήξει στα γραφικά Καμίνια.

ΠΕΡΙΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Δεξιά από τη Μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου αρχίζει ένας ανηφορικός δρόμος που οδηγεί στα ενδότερα της πόλης.

Σε λίγο συναντάμε το Αρχοντικό του Λάζαρου Κουντουριώτη, που χτίστηκε στα τέλη του 18ου αιώνα και λειτουργεί σήμερα ως παράρτημα του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.

Πλάι βρίσκεται η Εκκλησία της Υπαπαντής με το ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Ανατολικά της Εκκλησίας υπάρχει μία μικρή πλατεία και πίσω της το παραδοσιακό και διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο που στεγάζει το φαρμακείο του Ραφαλιά, το οποίο λειτουργεί από το 1890.

Κοντά στο φαρμακείο του Ραφαλιά περνάει η οδός Μιαούλη και ο κεντρικός δρόμος της Ύδρας, που καταλήγει στα Καλά Πηγάδια.

Το όνομα της συνοικίας οφείλεται στα δύο πηγάδια που υπάρχουν εκεί και που τροφοδοτούσαν με νερό τους κατοίκους της πόλης για περισσότερο από 200 χρόνια.

Από τα Καλά Πηγάδια ο ανηφορικός δρόμος συνεχίζεται και οδηγεί στο λόφο της Κιάφας, όπου είναι χτισμένη η παλαιότερη συνοικία της πόλης, ένας αμυντικός οικισμός με λιθόχτιστα σπίτια, ψηλούς μαντρότοιχους και στενά δρομάκια.

Στην κορυφή του λόφου υψώνεται η Εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, χτισμένη στη θέση όπου ήταν το σπίτι του Αγίου.

Στην Κιάφα υπάρχει επίσης η παλιά Εκκλησία του Άϊ Γιάννη του Νηστευτή, με τις θαυμάσιες τοιχογραφίες του 18ου αιώνα.

Το ανηφορικό μονοπάτι που σκαρφαλώνει στο βουνό οδηγεί στο Μοναστήρι του προφήτη Ηλία, όπου έμεινε για ένα διάστημα φυλακισμένος ο Κολοκοτρώνης και στη γυναικεία Μονή της Αγίας Ευπραξίας.

Από εδώ ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει τη θέα που φτάνει από την πόλη και το λιμάνι της Ύδρας, μέχρι τις απέναντι Πελοποννησιακές ακτές.

ΠΗΓΗ: http://www.hydra.com.gr/

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου