Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί λειτούργησε για πρώτη φορά το 1990 και παρουσιάζει όλες τις φάσεις και όλα τα στάδια της προβιομηχανικής σηροτροφίας και μεταξουργίας, καθώς και το κοινωνικό και οικονομικό πλαίσιο που ανέδειξε την περιοχή σε σημαντικό μεταξοπαραγωγό κέντρο της Ελλάδας από τα τέλη του 19ου μέχρι τα μέσα του 20ού αιώνα.
Ιστορία
Το κτίριο που στεγάζεται το μουσείο ήταν το παλιό αρχοντικό του γιατρού, πολιτικού και λόγιου Κωνσταντίνου Κουρτίδη (1870-1944). Κτισμένο το1883 από ντόπιους τεχνίτες, το οίκημα αποτελεί αξιόλογο δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής της περιοχής. Το 1976 δωρίσθηκε από την κόρη του, Μαρία Κουρτίδη-Πάστρα, για να γίνει Μουσείο Μετάξης. 15 περίπου χρόνια αργότερα, αποτέλεσε ένα από τα πρώτα θεματικά μουσεία τεχνικού πολιτισμού της Ελλάδας.
Στην έκθεση παρακολουθούμε από την εκκόλαψη του μεταξόσπορου και την εκτροφή του μεταξοσκώληκα με φύλλα μουριάς (σηροτροφία) έως τηνύφανση της μεταξωτής φούσκας (του κουκουλιού), το «ξετύλιγμα» του πολύτιμου νήματος και την επεξεργασία του μεταξιού (μεταξουργία).
Σύντομα κείμενα, αυθεντικά αντικείμενα, αρχειακές και σύγχρονεςφωτογραφίες, ντοκιμαντέρ και πολυμέσα εισάγουν τον επισκέπτη στηνιστορία του μεταξιού (ισόγειο), τη σηροτροφία, τη διαδικασία εκτροφής των μεταξοσκωλήκων, και την επεξεργασία του μεταξιού (1ος όροφος),προβάλλοντας, παράλληλα, το μόχθο των ανθρώπων που συνέδεσαν τη ζωή τους με αυτή την απαιτητική καλλιέργεια.
Ο εκσυγχρονισμός του Μουσείου
Το Μουσείο Μετάξης στο Σουφλί ανήκει στο Δίκτυο Θεματικών Τεχνολογικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Με βάση τα πιο πρόσφατα και έγκυρα επιστημονικά δεδομένα και με άξονα τις σύγχρονες μουσειολογικές αντιλήψεις, η επανέκθεση και επέκταση του Μουσείου ήταν επιβεβλημένη. Το έργο εντάχθηκε στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης 2000-2006 και χρηματοδοτήθηκε από το Γ΄ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.
Εκπαιδευτικά προγράμματα - εκδηλώσεις
Με σκοπό την έμφαση στην εκπαίδευση και την δημιουργικότητα, η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Μουσείου φιλοξενεί ποικίλες δραστηριότητες, όπως περιοδικές εκθέσεις, βραδιές αφήγησης παραμυθιού, εκπαιδευτικά προγράμματα. Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, υποστηρίζοντας διαρκώς τη διδακτική-εκπαιδευτική διάσταση των μουσείων του δικτύου του, οργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις με στόχο τη δημιουργία ενός δικτύου σχολείων-μουσείων. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο να αποκτήσουν τα παιδιά βιωματική σχέση με διαδικασίες του τεχνικού πολιτισμού, ο οποίος μέχρι σήμερα κατέχει δευτερεύουσα θέση στο χώρο της εκπαίδευσης. Παράλληλα, εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα λειτουργήσουν πιλοτικά στο τέλος αυτής της σχολικής χρονιάς και στην αρχή της επόμενης, θα εισαγάγουν τα παιδιά στον κύκλο της σηροτροφίας, στη διαδικασία της ύφανσης και της βαφής μεταξωτών.
Ωράριο λειτουργίας
Από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου: Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-6 μ.μ.
Από 16 Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου: Καθημερινά (εκτός από την Τρίτη) 10 π.μ.-5 μ.μ.
Κλειστό: 1 Ιανουαρίου, 18 Ιανουαρίου (εορτή πολιούχου Αγίου Αθανασίου), Μ. Παρασκευή (έως 12.00), Κυριακή του Πάσχα, 1 Μαΐου, 15 Αυγούστου, 25 και 26 Δεκεμβρίου.
Εισιτήριο: Γενική είσοδος: 3 ευρώ. Μειωμένο εισιτήριο: 1,5 ευρώ
Οργανωμένες επισκέψεις: για την καλύτερη εξυπηρέτηση ομάδων επισκεπτών είναι σκόπιμο να υπάρχει προσυνεννόηση με το Μουσείο.